Bezpieczny obiekt

W trosce o zdrowie naszych Gości i komfort ich pobytu, oraz bezpieczeństwo nas wszystkich, wprowadziliśmy szereg – rygorystycznie przestrzeganych – działań, których celem jest maksymalne ograniczenie ryzyka zakażenia się koronawirusem SARS CoV-2.

Przestrzegając ich razem dbamy o nasze wspólne bezpieczeństwo i komfort beztroskiego pobytu.

Procedury obowiązujące w obiekcie są na bieżąco aktualizowane w oparciu o wytyczne m.in.: Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia, Krajowej Izby Fizjoterapeutów oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Poniżej główne zasady jakimi kierujemy się w Procedurach.

Zasady Higieny i Ochrony Zdrowia
mające na celu maksymalne ograniczenie ryzyka zakażenia się koronawirusem SARS CoV-2.

Stan na 02.11.2020 r.

A. Stan zdrowia:

  1. Każdy pracownik przed rozpoczęciem pracy w ośrodku ma dokonywany pomiar temperatury ciała i do pracy dopuszczany jest tylko i wyłącznie pracownik zdrowy bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
  2. Do ośrodka może przyjechać wyłącznie osoba:
    – zdrowa (temperatura poniżej 37,3oC, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną) i
    – która nie jest objętą kwarantanną lub izolacją i
    – która nie przebywała z osobą odbywającą kwarantannę lub izolację i
    – która w okresie ostatnich 14 dni nie przebywała w krajach transmisji koronawirusa.
  3. Zaleca się, aby każdy Gość w dniu zameldowania posiadał nie starszy niż 6 dni negatywny wynik badania na obecność koronawirusa SARS-CoV-2.
  4. Codziennie Gość zobowiązany jest zgłosić się do gabinetu pielęgniarskiego w celu bezdotykowego pomiaru temperatury ciała i przeprowadzenia wywiadu epidemiologicznego.
  5. W przypadku zaobserwowania u siebie objawów chorobowych Gość pozostaje w pokoju i niezwłocznie telefonicznie kontaktuje się ze Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną lub pielęgniarką/recepcją obiektu, skąd otrzyma instrukcje co do dalszego postępowania.

B. Środki ochrony osobistej i dystans społeczny:

  1. Dystrybutory z płynem dezynfekcyjnym są licznie rozmieszczone w przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka: hall recepcyjny, przy windzie na każdym piętrze, przy wejściu do jadalni i kawiarni oraz do toalet, przy gabinetach lekarskich i pielęgniarskich oraz rehabilitacji, przy przebieralni i strefie basenowej.
  2. Instrukcje mycia i dezynfekowania rąk są umieszczone przy dystrybutorach i w toaletach.
  3. Zaleca się regularne, częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem i dezynfekowanie osuszonych dłoni.
  4. Bezwzględnie należy umyć i zdezynfekować ręce: po każdorazowym wejściu z zewnątrz do budynku ośrodka, przed wejściem na jadalnię/do kawiarni, do gabinetów lekarskich i pielęgniarskich oraz rehabilitację, przed wejściem do strefy basenowej.
  5. Zainstalowano ekrany/ścianki odgradzające personel od Gości.
  6. Stoliki i krzesła w przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka ustawiono w odległości nie mniejszej niż 2 metry.
  7. W przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka należy utrzymywać odległości nie mniejszą niż 2 metry pomiędzy osobami nie mieszkającymi w jednym pokoju.
  8. Przy recepcji, w gabinetach lekarskich, pielęgniarskich oraz rehabilitacyjnych może przebywać tylko jedna osoba. Wyjątkiem są niezbędni do asysty opiekunowie.
  9. W przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka wymagane jest zakrywanie ust i nosa przez Gości oraz personel ośrodka.
  10. Na terenie ośrodka nie mogą przebywać nie zameldowani Goście.

C. Sprzątanie i dezynfekcja:

  1. Zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego sprzątanie pokoi w trakcie pobytu realizowane jest tylko na życzenie Gości.
  2. Sprzątanie pokoi odbywa się wyłącznie pod nieobecność Gości w pokoju.
  3. Pokoje są dokładnie sprzątanie i dezynfekowane oraz wietrzone.
  4. Szczególnemu dezynfekowaniu w pokojach poddawane są powierzchnie / przedmioty, które są intensywnie użytkowane, m.in.: klucze do pokoi, piloty TV, telefony, klamki, włączniki świateł, stoliki i krzesła, armatura łazienkowa.
  5. Obszary powierzchni / przedmioty w przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka są czyszczone środkami dezynfekującymi oraz czyszczenie to odbywa się ze zwiększoną częstotliwością – m.in.: terminale płatnicze, blaty recepcji i kawiarni, stoły, klamki, windy, poręcze na schodach.
  6. Pracownicy pracują w maseczkach i rękawiczkach jednorazowych.
  7. Przedmioty używane przez wiele osób, a które nie można zdezynfekować zostały usunięte m.in.: gazety, czasopisma, książki, karty menu.

D. Bezpieczeństwo dotyczące żywności i napojów:

  1. Podczas przygotowania żywienia przestrzegamy rygorystycznie wymagań higienicznych (HACCP, GHP) oraz stosujemy się do wytycznych dla gastronomii w trakcie epidemii SARS CoV-2 wydanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
  2. Pracownicy mający kontakt z żywnością przeszkoleni są w zakresie bezpiecznych praktyk przygotowywania i obsługi żywności.
  3. Pracownicy przygotowujący posiłki pracują w maseczkach, rękawicach jednorazowych oraz odzieży ochronnej.
  4. Kelnerzy/rki obsługują w maseczkach ochronnych i rękawicach jednorazowych.
  5. Dostawcy po wejściu na teren ośrodka mają obowiązek umyć i zdezynfekować ręce.
  6. Przed wejściem na jadalnię/do kawiarni należy umyć i zdezynfekować ręce.
  7. Na jadalnię/do kawiarni należy wchodzić w maseczce zasłaniającą nos i usta.  Maseczkę można zdjąć tylko na czas spożywania posiłku. Podczas braku maseczki na nosie i ustach należy utrzymywać odległości nie mniejszą niż 2 metry pomiędzy osobami nie mieszkającymi w jednym pokoju.
  8. Z uwagi na wymogi Głównego Inspektora Sanitarnego zabronione jest serwowanie posiłków w formie bufetów szwedzkich – posiłki są serwowane bezpośrednio do stolików.
  9. Wszystkie powierzchnie płaskie/krzesła, naczynia i sztućce są poddawane dezynfekcji.
  10. W jadalni/kawiarni stoliki ustawiono w odległości nie mniejszej niż 2 metry.
  11. Przy stoliku powinny znajdować się wyłącznie osoby mieszkające w jednym pokoju.
  12. W przypadku większej liczby Gości posiłki serwowane będą w turach.
  13. Kart menu zostały usunięte, a menu jest dostępne na tablicy informacyjnej przed wejściem na jadalnię.
  14. Jadalnia pomiędzy posiłkami jest wietrzona.

E. Bezpieczeństwo dotyczące zabiegów medycznych:

  1. Pracownicy pracują w maseczkach, a pielęgniarki i lekarze dodatkowo w rękawiczkach jednorazowych oraz odzieży ochronnej.
  2. Codziennie przed rozpoczęciem zabiegów Gość zobowiązany jest zgłosić się do gabinetu pielęgniarskiego w celu bezdotykowego pomiaru temperatury ciała. Do zabiegów medycznych dopuszczany jest jedynie Gość zdrowy bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
  3. W strefie zabiegów obowiązuje noszenie  maseczki zasłaniającej nos i usta. W czasie niektórych zabiegów i w strefie basenowej  maseczka może zostać zdjęta, ale wtedy należy utrzymywać odległości nie mniejszą niż 2 metry pomiędzy osobami nie mieszkającymi w jednym pokoju.
  4. Przed wejściem do gabinetów lekarskich i pielęgniarskich oraz na rehabilitację, a także przed wejściem do strefy basenowej należy umyć i zdezynfekować ręce.
  5. Każdy Gość ma wyznaczone godziny wizyt i zabiegów, w tym w strefie basenowej, tak aby na salach zabiegowych zapewnić dystans społeczny oraz aby Goście nie gromadzili się w strefie poczekalni.
  6. Na zabiegi należy przychodzić już przebranym w strój odpowiedni do rodzaju zabiegów oraz z prześcieradłem zabiegowym/ręcznikiem, tak aby minimalizować czas przebywania w przebieralni.

Ważne telefony:

  • 999 lub 112 – telefon alarmowy służby zdrowia,
  • +48 502 281 673 – telefon alarmowy stacji sanitarno-epidemiologicznej w Cieszynie,
  • +48 800 190 590 – infolinia NFZ,
  • +48 222 500 115 – całodobowa infolinia dla obywatela w sprawach kwarantanny i zdrowia.

Troszczymy się o Was i dbamy o Wasze bezpieczeństwo!

                                                       Zarząd i pracownicy Róży