Bezpieczny obiekt
W trosce o zdrowie naszych Gości i komfort ich pobytu, oraz bezpieczeństwo nas wszystkich, wprowadziliśmy szereg – rygorystycznie przestrzeganych – działań, których celem jest maksymalne ograniczenie ryzyka zakażenia się koronawirusem SARS CoV-2.
Przestrzegając ich razem dbamy o nasze wspólne bezpieczeństwo i komfort beztroskiego pobytu.
Procedury obowiązujące w obiekcie są na bieżąco aktualizowane w oparciu o wytyczne m.in.: Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia, Krajowej Izby Fizjoterapeutów oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Poniżej główne zasady jakimi kierujemy się w Procedurach.
Zasady Higieny i Ochrony Zdrowia
mające na celu maksymalne ograniczenie ryzyka zakażenia się koronawirusem SARS CoV-2.
Stan na 01.04.2022 r.
A. Stan zdrowia:
- Do ośrodka może przyjechać wyłącznie osoba:
– zdrowa (temperatura poniżej 37,3oC, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną) i
– która nie jest objętą kwarantanną lub izolacją i
– która nie przebywała z osobą odbywającą kwarantannę lub izolację i
– która w okresie ostatnich 14 dni nie przebywała w krajach transmisji koronawirusa. - Zaleca się, aby każdy Gość w dniu zameldowania posiadał nie starszy niż 4 dni negatywny wynik badania na obecność koronawirusa SARS-CoV-2 lub był zaszczepiony pełną dawką co najmniej 2 tygodnie przed przyjazdem do Ośrodka.
- W przypadku zaobserwowania u siebie objawów chorobowych Gość pozostaje w pokoju i niezwłocznie telefonicznie kontaktuje się z pielęgniarką/recepcją obiektu, skąd otrzyma instrukcje co do dalszego postępowania.
B. Środki ochrony osobistej:
- Dystrybutory z płynem dezynfekcyjnym są licznie rozmieszczone w przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka: hall recepcyjny, przy windzie na każdym piętrze, przy wejściu do jadalni i kawiarni oraz do toalet, przy gabinetach lekarskich i pielęgniarskich oraz rehabilitacji, przy przebieralni i strefie basenowej.
- Instrukcje mycia i dezynfekowania rąk są umieszczone przy dystrybutorach i w toaletach.
- Zaleca się regularne, częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem i dezynfekowanie osuszonych dłoni.
- Bezwzględnie należy umyć i zdezynfekować ręce: po każdorazowym wejściu z zewnątrz do budynku ośrodka, przed wejściem na jadalnię/do kawiarni, do gabinetów lekarskich i pielęgniarskich oraz rehabilitację, przed wejściem do strefy basenowej.
- Zainstalowano ekrany/ścianki odgradzające personel od Gości.
- Przy recepcji, w gabinetach lekarskich, pielęgniarskich oraz rehabilitacyjnych może przebywać tylko jedna osoba. Wyjątkiem są niezbędni do asysty opiekunowie.
- W przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka wymagane jest zakrywanie ust i nosa przez Gości oraz personel ośrodka.
- Na terenie ośrodka nie mogą przebywać nie zameldowani Goście.
C. Sprzątanie i dezynfekcja:
- Pokoje są dokładnie sprzątanie i dezynfekowane oraz wietrzone.
- Szczególnemu dezynfekowaniu w pokojach poddawane są powierzchnie / przedmioty, które są intensywnie użytkowane, m.in.: klucze do pokoi, piloty TV, telefony, klamki, włączniki świateł, stoliki i krzesła, armatura łazienkowa.
- Obszary powierzchni / przedmioty w przestrzeniach wspólnych na terenie ośrodka są czyszczone środkami dezynfekującymi oraz czyszczenie to odbywa się ze zwiększoną częstotliwością – m.in.: terminale płatnicze, blaty recepcji i kawiarni, stoły, klamki, windy, poręcze na schodach.
D. Bezpieczeństwo dotyczące żywności i napojów:
- Podczas przygotowania żywienia przestrzegamy rygorystycznie wymagań higienicznych (HACCP, GHP) oraz stosujemy się do wytycznych dla gastronomii w trakcie epidemii SARS CoV-2 wydanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
- Pracownicy mający kontakt z żywnością przeszkoleni są w zakresie bezpiecznych praktyk przygotowywania i obsługi żywności.
- Pracownicy przygotowujący posiłki pracują w maseczkach, rękawicach jednorazowych oraz odzieży ochronnej.
- Kelnerzy/rki obsługują w maseczkach ochronnych i rękawicach jednorazowych.
- Dostawcy po wejściu na teren ośrodka mają obowiązek umyć i zdezynfekować ręce.
- Przed wejściem na jadalnię/do kawiarni należy umyć i zdezynfekować ręce.
- Na jadalnię/do kawiarni należy wchodzić w maseczce zasłaniającą nos i usta. Maseczkę można zdjąć tylko na czas spożywania posiłku. Podczas braku maseczki na nosie i ustach należy utrzymywać odległości nie mniejszą niż 2 metry pomiędzy osobami nie mieszkającymi w jednym pokoju.
- Sposób serwowania posiłków (do stolików, bufet szwedzki) dostosowany jest do aktualnie obowiązujących wymóg Głównego Inspektora Sanitarnego.
- Wszystkie powierzchnie płaskie/krzesła, naczynia i sztućce są poddawane dezynfekcji.
- Jadalnia pomiędzy posiłkami jest wietrzona.
E. Bezpieczeństwo dotyczące zabiegów medycznych:
- Pracownicy pracują w maseczkach, a pielęgniarki i lekarze dodatkowo w rękawiczkach jednorazowych oraz odzieży ochronnej.
- Do zabiegów medycznych dopuszczany jest jedynie Gość zdrowy bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
- W strefie zabiegów obowiązuje noszenie maseczki zasłaniającej nos i usta. W czasie niektórych zabiegów i w strefie basenowej maseczka może zostać zdjęta, ale wtedy należy utrzymywać odległości nie mniejszą niż 2 metry pomiędzy osobami nie mieszkającymi w jednym pokoju.
- Przed wejściem do gabinetów lekarskich i pielęgniarskich oraz na rehabilitację, a także przed wejściem do strefy basenowej należy umyć i zdezynfekować ręce.
- Każdy Gość ma wyznaczone godziny wizyt i zabiegów, w tym w strefie basenowej, tak aby na salach zabiegowych zapewnić dystans społeczny oraz aby Goście nie gromadzili się w strefie poczekalni.
- Na zabiegi należy przychodzić już przebranym w strój odpowiedni do rodzaju zabiegów oraz z prześcieradłem zabiegowym/ręcznikiem, tak aby minimalizować czas przebywania w przebieralni.
Ważne telefony:
- 999 lub 112 – telefon alarmowy służby zdrowia,
- +48 502 281 673 – telefon alarmowy stacji sanitarno-epidemiologicznej w Cieszynie,
- +48 800 190 590 – infolinia NFZ,
- +48 222 500 115 – całodobowa infolinia dla obywatela w sprawach kwarantanny i zdrowia.
Troszczymy się o Was i dbamy o Wasze bezpieczeństwo!
Zarząd i pracownicy Róży